onsdag 30 november 2011

Busa med iPaden

Under fem veckors tid har alla elever i min klass "busat" med iPaden. Undrar du vad jag menar? Jo, vi har med TV-programmet BUSKUL som inspiration gjort busfilmer och busböcker på våra paddor. Eleverna bubblade av ideer hur man kan busa schysst! I par fick de planera ett bus som de skulle genomföra och filma hemma. Detta blev vår allra första läxa med iPaden. Några elever var så ivriga att de gjorde läxan innan utsatt tid. Trevligt "problem" ;)

Alla fick sen visa sina busfilmer på kanonen inför klassen. Så roligt vi hade! En hel del bus återkom, som t ex tejp på kranen eller tejp på osthyveln. Men det spelade ingen roll alls.

Elevernas busböcker gjordes i par, då de skrev tillsammans på en iPad. Vi använde PAGES som program att skriva i. Att arbeta i par visade sig vara en god ide', då de pratade mycket om hur de skulle skriva. Precis som jag ville! Lite Trageton inspirerat. Paren skulle skriva tre olika texter i sin bok ; detta behöver vi, planering och så gick det.

Böckerna gjordes i A5- format med laminerad fram- och baksida. Elevena ritade bilder som skulle klistras in i boken. Tomma färgade papper sattes in med spiral i boken och sen började väntan på att få ut texten...

... och där är vi fortfarande! Tyvärr har tekniken stoppat upp arbetet en del. Till en början trodde vi att vi skulle kunna skriva ut på befintlig skrivare, men det visade sig svårare än vi trott. Så vi beställde en air print skrivare och trodde att allt skulle bli smidigt direkt. Men nej! Den är installerad och klar men tappar kontakten ibland. Då får jag kontakta vår IT- kille för att få hjälp. Jag får fint hjälp, men det håller inte så länge förrän jag behöver hjälp igen. Ja, dagarna de går.

Snart ska det säkert bli klart och då ser jag fram emot att eleverna ska få läsa upp sina böcker för klassen!

Tänk om man hade varit lite mer datakunnig. Kanske hade det underlättat. Vad tror du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar